Anatomia E Kokës

Temat në forum 'Mjekësi' Filluan nga Bukurmals, 7 Gusht 2011.

 1. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,941
  Pëlqej të dhënat:
  9,699
  Poenat nga trofej:
  609
  ANATOMIA E KOKËS

  Pjeset kryesore te Kokes janë:

  1. Kafka
  2. Fytyra.

  [​IMG]

  SKELETI I KOKËS

  Skeleti i Kafkës perbehet prej 8 Eshtrave. Eshte teresisht i mbyllur. Te gjitha Eshtat lidhen mes veti me lidhje te forte. Balli është Pjesë e Kafkës.

  TRURI

  Zen pjesen me te madhe te Kokes. Peshon mesatarisht 1300gr deri 1600gr. I mbeshtjellur me cipa trunore, si:

  Cipa e forte - dura mater

  Cipa e marimanges - arachnoidea

  Cipa e bute - pia mater.

  Rrethohet nga Lengu truro-shpinor (likuor cerebrospinalis).

  [​IMG]

  Befehszentren -Centrale e urdhërave;
  Gedankenantrieb -Energjia e Mendimeve -Kujtimeve;
  Wahrnehmung -Perceptim;
  Gehirn mit Rindenfelder -Truri me copa Mishi.

  PJESËT E TRURIT janë:

  1. Truri i madh - CEREBRUM

  2. Truri i vogel - CEREBELLUM

  3. Trungu trunor - BRAIN STEM

  1. TRURI I MADH -CEREBRUM

  Pjesa me e madhe e Trurit përbëhet nga dy Hemisfera: e majta dhe e djathta dhe kater menyra: frontal, parietal, temporal dhe okcipital

  TRURI I MADH NE PRERJE TERTHORE përbën këto pjesë:

  1. Koren trunore

  2. Masen e bardhe

  3. Kapsulen e brendshme (internal capsula)

  FUNKSIONET E TRURIT TË MADH janë:

  1. Te Menduarit

  2. Te Folurit

  3. Ndjeshmeria

  4. Te Pamurit

  5. Sistemi i Emocioneve,

  6. Rregullimi hormonal i Organizmit,

  7. Koordinimi i levizjeve te Ekstremiteteve.

  2. TRURI I VOGEL -CEREBELLUM

  Është i vendosur ne pjesen e pasme te poshtme te Kafkes, nen Trurin e madh (lobin okcipital) dhe perpara ponsit. Ka dy pjese: te majten dhe te djathtensi dhe

  -Qendrat per levizjen e pjeseve te Trupit dhe Ekuilibrit.

  3. TRUNGU TRUNOR - brain stem

  Vazhdon nga Palca kurrizore - neper foramen magnum, nen Trurin e madh dhe perpara Trurit te vogel. Përbëhet nga tri pjese:

  1. Palca e zgjatur - medulla oblongata

  2. Ura - pons

  3. Truri i mesem - midbrain

  URA -PONS përbëhet nga:

  1. Nervat kranial -12 Nerva

  2. Qendrat per Frymemarrje dhe pune te Zemres

  3. Demtimi shkakton Vdekje te menjehershme.

  [​IMG]

  Ura -Pons

  PALCA KURRIZORE - MEDULLA SPINALIS (SPINAL CORD)

  Gjendet pergjate pjeses se pasme te Trupit, brenda Kanalit te Shtylles kurrizore. Fillon ne Rrenje te qafes dhe shtrihet deri te Unaza e 2-te lumbale (e belit).
  Dallojme 3 pjese - varesisht nga regjioni. E mbeshtjellur me cipa: dura, arachnoidea dhe pia, noton ne Lengun Truro-shpinor.

  [​IMG]

  PALCA KURRIZORE - MEDULLA SPINALIS


  PALCA KURRIZORE përben gershetime te shumta nervore. Ne prerje terthore ka masen e perhime dhe masen e bardhe, Forme te flutures. Fijet nervore shkojne ne Tru dhe perpunojne Informacionet.


  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 2. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,941
  Pëlqej të dhënat:
  9,699
  Poenat nga trofej:
  609
  FYTYRA

  FYTYRA përbehet nga: Skeleti, Organet, Indet tjera te buta. SKELETI I FYTYRËS përbëhet nga:

  1. Nofulla e siperme - maxilla

  2. Nofulla e poshtme - mandible

  3. Eshtrat e Hundes - nasal bone

  4. Eshtrat e Mollezave - zygomatic bone

  5. Qielleza e forte - palatine bone.

  [​IMG]

  PJESËT PËRBËRESË TË FYTYRËS JANË 9 -ZGAVRA:

  1. Gropezat e Syve

  2. Zgavrat e Hundes

  3. Sinuset maksillare

  4. Zgavra e Gojes

  5. Kanalet e jashtme te Veshit.

  SYTË -EYES

  Te vendosur ne Gropezat e Syve përbën 1/3 e siperme e Fytyres, nen ashtin ballor dhe mbi maksille. Mbulohen me kapaket e syve.

  [​IMG]

  PJESËT E SYRIT janë:

  1. Bebeza e syrit - pupilla (pupil)

  2. Ylberi - iris

  3. Te bardhet e Syve - sklera

  4. Kornea

  5. Thjerreza - lens

  6. Lengu i Syrit - vitreous humor

  7. Retina

  8. Vazhdon me Nervin optik (nervin e te pamurit)

  9. Strukturat mbrojtese te Syrit: Qerpiket dhe Lotet.
  (Vetullat shërbejnë si Mbrojtëse të Syve nga lart, ndërsa Qepikët shërbejnë për Mbrotje nga gjitha Anët).

  HUNDA - NOSE

  [​IMG]

  Hunda përbën 1/3 e mesme te Fytyres. Balli, Goja, Syte dhe Sinusi maksillar. Ka 2 kocka dhe 6 kerca - krijojne dy Zgavra. Hunda ka tri pjese:

  1. Rrenjen - radix

  2. Shpinen - dorsum

  3. Krahet - allae

  4. Qime, receptore te nuhatjes dhe ene gjaku (locus Hasselbach).
  Qimet ne Hundë shërbejnë për Mbrojtjen e Organizmit të Njeriut nga Ndotësirat e ndryshme, Pluhurat, Gazrat e ndryshme etj...gjatë thithjes së Ajrit -Frymëmarrjes.

  GOJA - MOUTH (ORAL CAVITY)

  [​IMG]

  Goja përbën 1/3 e poshtme te Fytyres. Dhembet, Harqet palatinale, Pjesen gojore te Faringut, Tonsillat, Muskujt pertypes, Dyshemeja, Qielleza e forte dhe ajo e bute. Ne te eshte e vendosur Gjuha.

  GJUHA - TONGUE

  Gjuha si Organ muskulor ka Receptoret e Shijes ne Siperfaqe ne tri lloje. Ka dy pjese:
  Rrenjen dhe Trupin.

  [​IMG]

  Vallpapille- Vijëza rend
  Blätterpapille - Vijëza Fletë
  Pilzpapille- Vijëza puqurkë
  Fadenpapille- Vijëza Fije

  VESHËT - EARS

  [​IMG]

  Veshët përbëjnë Pjesen anesore te Kokes, 1/3 e mesme te Fytyres. Përbëhet nga:

  1. Lapra e veshit
  2. Kanali i jashtem i veshit,
  3. Membrana timpanike,
  4. Veshi i mesem dhe
  5. Veshi i brendshem

  Te ndertuar nga Kercat dhe Lekura. Perpara eshte e vendosur Gjendrra parotide (parotid gland). Ka madhesi te ndryshme, forme pak-a-shume te njejte (anomalite e lindura)

  MEMBRANA TIMPANIKE E VESHIT - tympanic membrane

  [​IMG]

  Mimbrana timpanike e Veshit përbëhet nga:

  1. Cipe e holle

  2. Dhe Cipa e tendosur

  Membrana timpanike percjell dridhjet e Zerit ne Kockat e Veshit te mesem, ndërsa Veshi i brendshem shërben për Ndjesi te Degjimit.  Pergatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.

Share This Page