Anatomia E Lëkurës Së Njeriut

Temat në forum 'Mjekësi' Filluan nga Bukurmals, 7 Gusht 2011.

 1. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,697
  Poenat nga trofej:
  609
  ANATOMIA E LËKURËS SË NJERIUT

  Lëkura është Organi më i madh dhe më i rëndësishmi në Trupin e Njeriut. Në Duar dhe Themra është më e fortë dhe më e trashë, në Buzë dhe nënkrah është më e butë dhe më e hollë. Ajo është me disa Shtresa të padukshme e të veshura me Dhjamë, gjë që e bën të stolishme.

  [​IMG]
  Lëkura përfshin 1 / 6 te Peshës trupore. Sipas madhësisë së Trupit peshon deri 10 kg. Përmban 3 -Shtresa: Epiderma (Epidermis), Dermis (Korium), Nënlëkurë (Subkutis).

  Lëkura përtërihet vetë vazhdimisht. Cdo Ditë Qelizat në Epidermë (lëkura e jashtme) vdesin, ndërkohë ato tjerat të reja janë krijuar. Lëkura e shëndetshme është e qetë, elastike dhe ndjehet ngrohtë. Ngjyra e Lëkurës, shkaktohet nga ngjyra (pigmentet) në Qelizat e Lëkurës. Lëkura mvaret nga Origjina, Lloji i Lëkurës, Trashësia e Lëkurës, Furnizimi me Gjak dhe nga Rrezet e Diellit. Disa Sëmundje mund të ndikojnë në Ngjyrën e Lëkurës: (për shembull të Sëmundjeve të Mëlçisë, të Veshkave).

  Lëkura e Njerëzve të vjetër është më e hollë dhe më e ndjeshme. Ajo në përgjithësi është më e thatë dhe mund të jetë me Luspa (lëvore), për atë shpejt mund të lëndohet. Njollat e Lëkurës se Njerëzve të moshuar mund të kenë Njolla dhe Lythat ngjyrë kafe.

  SHTRESAT E LËKURËS

  1. EPIDERMA -LËKURA E JASHTME

  Epidermis (rrjedh nga greqishtja: epi – epërme: derma –lëkurë) është Shtresa e jashtme e Lëkurës.

  1.a. Stratum corneum -Shtresa ndryshuese

  • Është e hollë si Letër dhe përbëhet nga Qelizat e gjalla dhe të (keratinized) të vdekura - gjithsejt prej katër Shtresave cipë + Mbështjellësin rreth 1-4 mm trashë
  • Përtërihet çdo 4 Javë, por ka dallime të rëndësishme në Pjesë të ndryshme të Trupit ( Lëkura e Kokës apo Lëkura e Fytyrës – rreth cdo 14 ditë).

  1.b. Stratum granulosum = Shtresa qelizore e kokrrëzuar

  • përbëhet prej Qelizave të vdekur
  • Shtresa mbrojtëse e jashtme e Lëkurës
  • Vlera pH 4, 2 – 5 , 5 ( Pengesë nga Bakteriet dhe Viruset)

  1.c. Stratum spinosum - Shtresa e Qelizave therrëse

  • Përbëhet nga Qelizat e gjalla, në të bëhet Ndërtimi i Qelizave therrëse

  1.d. Stratum basal –Shtresa e Qelizave bazore (përforcuese)

  • Përbëhet nga Qelizat e gjalla. Qelizat i japin Epidermës përforcimin
  • dhe Formimin e Substancave ( Keratin)

  Shtresa ndarëse mes Epidermes dhe Corium ( Dermis)

  • Baza e Epidermës • në të gjendet Ndarja e Qelizave
  • përmban Melanocytes (Lëkurë me pika )
  • shtrihet direkt në Membranen bazore (përforcuese)

  2. CORIUM - DERMIS

  Dermis është i furnizuar nga Enët e Gjakut të shumta, duke formuar Nyjet mbrojtëse te Lëkurës. Ajo përmban shumë Ujë dhe Fibra, për të marrë elasticitet për kujdesin e Lëkurës. Në Corium ndodhen Pjesët më të rëndësishme të Lëkurës si Shtojcat, Enët e Gjakut dhe Nervat, Fundi I të cilave deri ne Epidermis arrin.

  2.1. Stratum papillare –Shtresa papillare

  • Fibrat rrugore-lidhëse ( Fibrat elastike)
  • Substanca themelore është afërsisht 0,3 – 2,4 mm trash
  • përbëhet nga Qelizat e indeve lidhës
  ◦ Fibrioblasten ◦ Makrophagen ◦ Lympozyten◦ Mastzellen

  2.2. Stratum reticulare –Shtresa retikulese

  • me Epidermë e bashkuar
  • përmban Qelizat, Enët e Gjakut dhe Fundin e Organeve nervore
  • përmban Nervat më të mëdha dhe Enët e Gjakut, Gjëndrat djersore dhe të Flokëve.

  3. SUBCUTIS - NYJET YNDYRORE NËNLËKURË

  Në Nënlëkurë Yndyra është e ruajtur, e cila shërben për Ndërtimin yndyror psh. ne Shuplaka të Duarve dhe Thembra të Këmbëve. Yndyra e ruajtur është një Energji rezervuese dhe ndihmon Trupin për të mbrojt që mos të humb Nxehtësinë.
  • përmban Qelizat e Yndyrës, Enët e Gjakut dhe Nervat prerëse nëpër Fushat e Lëkurës
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 2. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,697
  Poenat nga trofej:
  609
  DETYRAT E LËKURËS

  Lëkura kryen disa Detyra të rëndësishme:

  1. Mbrojtja

  Lëkura e mbron Trupin nga Ndikimet e dëmshme të Ambientit. Shtresa mbrojtëse acidike është Mbrojtje efektive kundër Infeksioneve. Më tej mbron Lëkurën nga Goditjet, Djegiet, dhe Rrezet –UV.

  2. Rregullorja ngrohëse

  Lëkura vepron si një Termostat. Ajo siguron që, Temperatura e Trupit gjithmonë të jetë mes 36 dhe 37 ° C . Kjo ndodh përmes një Shkëmbimi të vazhdueshëm mes ngrohjes së Trupit dhe Ambientit.

  3. Sekretimi

  Me Djersitje bëhet Ujë, Kripë dhe Mbeturina (excreted), të shkaktuara në punën e Qelizave të Trupit.

  4. Kuptimi

  Në Lëkurë gjenden shumë Receptorë, të cilat mundësojnë për të perceptuar të Ftohtët, Nxehtësitë, Dhimbjet dhe Shtypjet.

  5. Ruajtja

  Nënlëkura përmban Inde dhjamore –Yndyrë. Nuk ofron veq Mbrojtje nga Goditjet, porse shërben edhe si Ruajtës I Energjisë. Për rregullimin e Ngrohjes dhe furnizimin e Lagështisë, Lëkura mund të përdor edhe kursimin e Ujit.

  6. Komunikimi

  Lëkura është një Organ për Komunikim. Ajo vlerësohet si një Pasqyrë e Shpirtit dhe tregon se sa i japim Trupit tonë Vëzhgim. Ashtu siq është thënë "ndjehuni të lumtur në Lëkurën e tij” për Mirëqenien e tij për ta shprehur. Arti dhe Metoda, si dikush për Lëkuren e tij kujdeset, jep Argumente për një Përmbledhje te tij fizike dhe mendore.

  ORGANET SHTUESE TË LEKURES

  Organet shtuese të Lëkurës janë: Flokët, Gjëndrat e Lëkurës dhe Thonjët

  1. FLOKËT

  Rrënja e Flokeve gjendet ne LEKUREN -Dermis – Korium. Secili Flokë ka një Muskul, me të cilën ai mund të jetë ngritur ( edhe Lëkura rrënqethëse kur ka të ftohtë).
  Vetullat, Qerpikët mbrojnë Sytë nga Pluhurit, Trupat e jashtëm dhe Djersët.

  2. GJENDRAT E LËKURËS

  Lëkura ka Gjendra të Djersitjes dhe të zbehjes. Ato ndodhen ne pozitë mes Dermis dhe Subkutis (Shresa 2 dhe 3). Gjendrat e zbehjes shërbejn për të formuar Shtresa të zbehta për mbrojtjen e Lëkurës. Gjëndrat e Djersitjes shërbejnë për të formuar Djersë (excreted) nëpër Poret e Lëkurës.

  3. THONJËT

  Thonjtë përbëhen nga Qelizat bri të vështira. Ata janë të vështirë, të stolishëm, të tejdukshëm, të butë dhe me shkëlqim dhe rriten vazhdimisht. Me to mund të grrith, të prejë, apo të gris. Me ndihmën e Thonjve mund të zbulojë objekte të vogla. Thonjtë e butë mund të tregojnë një Mungesë te Vitaminave apo edhe disa Elemente gjurmuese të Jetës (gjendjes).

  PARANDALIMI

  Lëkura është një Organ i ndjeshëm. Në mënyrë që ajo të qëndrojnë e shëndetshme, ajo duhet të jetë një kujdes gjatë Jetës. Për Parandalim janë masat e mëposhtme:

  • Përdorni produktet e përshtatshme për Lëkurë (shampon apo Kreme), që përmbajnë këtë Vlerë-pH (pH neutrale ose pak acid);

  • Pastrohuni rregullisht, jo më shpesh ( 1 her maksimum / ne ditë); Tek cdo Pastrim Shtresa mbrojtës acidike e Lëkurës dëmtohet, ajo merr disa orë apo më shumë në varësi të Produkteve të pastrimit, në mënyrë që mbrojtja acid - pallto të rikthehet plotësisht;

  • Lëkurën e thatë edhe Lëkurën e ndjeshme mos e fshieni, por me ngadal prekni vendet (duke thithur Ujin)

  • Përmes Kremeve të Lëkurës që përmbajnë Lagështi sjellni Substancat ushqyese;

  • Pini mjaftueshëm 1.5 Liter cdo Ditë, Ushqim të peshuar;

  • Mbrohuni kundër të Ftohtit;

  • Në Rrezet e Diellit rregullisht përdorni Kremin e Diellit;

  • Sport ushtroni, për të nxitur Qarkullimin e Gjakut të Lëkurës;

  • Gjeni Kohë për të vërejtur Ndryshimet e Lëkurës (Lëvorisje, Skuqje) etj.

  Falënderimi i takon Allahut xh.sh. Krijuesit të Gjithësisë!
  Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 3. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,697
  Poenat nga trofej:
  609
  LËKURA: SHENJAT E GISHTAVE

  Cdokush ka Shenjat e Gishtave të tyre. Çdo Shenjë gishtash është e ndryshme, dhe shërben si Mjet i veqantë i pandryshueshëm për njohjen e një Individi.

  Askush në Botë nuk i ka Shenjat e Gishtave të njëjtë me dikend tjetër, edhe çdo i rritur ka ende Shenjat e Gishtërinjve të njëjta sikur që kishte më parë.

  [​IMG]

  Shenjat e Gishtërinjve mund të duken si Hark, të lakuar, Lakim i dyfishtë dhe vorbull (rrumbullakët), mvaret se si Gishti ne krye është formuar. Nëse shikojmë Gishtat, shohim shumë Linja të ngushtë (vija), këto janë Shenjat e prekjes -Lëkurës.

  Shenjat e Gishtave ndihmojnë Shtetin në zgjidhjen e Krimeve, sepse Modeli i Gishtit është i veqantë tek cdo Person. Edhe Binjakët identik kanë Shenjat e Gishtave të ndryshme.

  [​IMG]
  Umarah, Qyteti Islam and ISIS like this.
 4. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,697
  Poenat nga trofej:
  609
  SHENJAT E GISHTËRINJËVE GJENETIK

  Në Shenjat e Gishtërinjve gjenetik (ska të bëj asgjë me Gishta), por aty duhet kërkuar Gjurmët si: të Flokëve, të Lëkurës, Pështymës apo Spermës. Këto Qeliza te vogla, janë nje informacion mbi një Person, pasi çdo Person i veqantë është. Në Laborator, këto Qeliza pastaj shqyrtohen.

  Shenjat e Gishtave gjenetik përdoren kryesisht për Identifikimin e Keqbërëve, të Vdekurve, për të gjetur Babain, për ti vertetuar Shtatzënitë etj. etj.

  Falënderimi i takon Allahut xh.sh.
  Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.

Share This Page