Dekubitus

Temat në forum 'Mjekësi' Filluan nga Bukurmals, 7 Gusht 2011.

 1. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,694
  Poenat nga trofej:
  609
  DEKUBITUS

  Dekubitus vjen nga fjala latine decubare që dmth Shtrirje varrë -Plagë. Dekubitus është në Forma të shumëta. Dekubitus është një Zonë e dëmtuar lokale në Lëkurë dhe Indin themelor. Dekubitus është një Dëmtim i Lëkurës, e cila është krijuar mbi Lëkurë gjatë Shtypjes së fortë dhe të gjatë.

  [​IMG]

  Përmes të Shtypurit mbi Lëkurë Qarkullimi i Gjakut keqësohet dhe Qelizat e indeve marrin shumë pak Oksigjen dhe Lëndë ushqyese. Kjo çon në Dëmtimin e Lëkurës ose edhe ne Vdekjen e Indeve (Nekrozë).

  Ekzistojnë katër Klasa të Dekubitusit:

  [​IMG]

  Klasa 1: Lëkura është e skuqur dhe Personi I qëlluar ndien Djegie. Ndoshta ka edhe Odemë, Ngurtësim Lëkure, apo Lëkura ka nxehtësi më shumë sesa normal.

  Klasa 2: Humbje e pjesërishme e Lëkurës nga Epiderma në pjesë është e dëmtuar deri ne Korium -Dermis. Humbja është sipërfaqësore dhe mund të paraqes edhe Flluska përmbi.

  Klasa 3: Varrat janë të hapura ne trashësi, të mëdha dhe të thella. Mund të jetë një Nekrozë (Nyje e vdekur deri në NënLëkurën - 3. Subkutis). Vend i zi paraqitet mbi Lëkurë.

  Klasa 4: Varra është shumë e thellë, Muskujt, Eshtrat dhe Gjymtyrët kanë Shkatërrim të gjerë. Paraqitet Nekrozë e Indeve -Vdekje e Lëkurës (Lëkurë e panevojshme).

  Fazat e Dekubitusit janë:

  Faza A: Varrë "e pastër" e Indeve, nuk ka Nekrozë

  Faza B: Varrë e yndyrshme e mbetur. Nuk ka Infiltrim te Indeve përreth, Nuk ka Nekrozë

  Faza C: Varrë si Faza B me Infiltrimin e Indeve përreth … apo edhe Infeksion i përgjithshëm Gjaku (Sepsis).

  Rezultatet e Fërkimit në Lëndime në Sipërfaqe të Lëkurës janë:

  Temperatura në Zonat jo-fiziologjike, Lagështia e lartë që sjell në një Zbutje (tretje) të Shtresës së sipërme të Lëkurës, e cila është më e ndjeshme ndaj Lëndimit. (Lëkura që vëhet mbi Lëkurë, e që shtypet)

  Faktorët e mëposhtëm paraqesin Dekubitus:

  → Temperaturë, Djersitje dhe Rritje e Konsumit të Oksigjenit
  Mospërmbajtje urinare-fekale përveç pH Acid
  Trashje → Shtypje nga më shumë Peshë, Djersitje

  Faktorë të tjerë janë: Dështim ne Zemër, Diabetes mellitus, Mangësi imuniteti dhe Kushte të këqija të përgjithshme.

  Dekubitusi i hapur mund të konsiderohet si një Portal për patogjene që nuk shkaktojnë vetëm Infeksionet lokale. Një Dekubital-Rrjedhje mund të shpërndajnë edhe Qelb nëpër Qarkullimin e Gjakut një Numër të madh me Komplikime të rënda dhe ndoshta fatale, si Pneumonia apo edhe Helmimi i Gjakut (Sepsis).

  Falënderimet i takojnë vetëm All-llahut xh.sh
  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 2. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,694
  Poenat nga trofej:
  609
  DEKUBITUSPROPHYLAXE

  PARANDALIMET E DEKUBITUS-it

  Parandalimi më i mirë është Lëvizja, që Trupi mos të rrijë gjithmonë në Vendin e njejtë. Për atë Personat e shtrirë me Dekubitus duhet rregullisht ne cdo 2 Orë të ndërrojnë Vendin e shtrirjes. Për atë është me rëndësi, që Shtypjen përmes Jastekut –Matratcit apo Pikave tjera përreth të zvogëlojmë. Edhe Këmbët duhet të ngriten pak me lartë, që mos të prekin mbi Matratcë.

  [​IMG]


  Matratcë për Personat me Dekubitus

  [​IMG]


  Per Bërryl dhe Themër me Dekubitus

  Masat tjera parandaluese për Dekubitus janë:

  1. Matratcë të përshtatshëm (Antidekubitus Matratcë dhe Jastek)
  2. Ska Peshqir të lesht
  3. Ska Trosha Buke mbi Shtrat
  4. Ska Këpucë të ngushta
  5. Ska Tesha të ngushta
  6. Ska Syza të ngushta të vendosen (veq të përshtatshme) etj.

  Tek Parandalimi i Dekubitusit-it luan Rol të rëndësishëm edhe Ushqimi. Të bardhët e Vezës ndihmon, që Lëkura të rrij e shëndetshme dhe që Gjymtyrët e lënduara përsëri të shërohen. Shumë të pini, tërheq Shëndetin e Lëkurës.

  KREMET E LËKURËS

  Nëse Lëkura mbi Lëkurë fërgohet dhe Vendi I Trupit i lagësht është, paraqiten shpejt Lëndimet e Lëkurës si Dekubiti Kl. 1 dhe 2.

  Në këto Vende te Trupit mund të paraqitet një Rrezik i lartë:

  1. Nën Krah (nënsjetulla)
  2. Rrudhat nën Bark Ndërmjetëzat mes Gishtave të Dorës dhe të Këmbëve
  3. Dhe cdo Vend Trupi ku Lëkura me Lëkurë takohet….

  Një Kujdes i mirë i Trupit është Lëkura e terur mirë pas Pastrimit dhe një Kujdes i mirë që Lëkura të ketë Lagështi përmes Kremeve janë Masat me të rëndësishme të Parandalimit nga Dekubitus. Me Tesha apo Kompresse të thata apo Fasha mes Rrudhave të Lëkurës, ndalohet Fërkimi plotësisht. Teshat e lagështa apo që kan sado pak lagështi duhet gjithsesi menjëher të ndërrohen.

  KUJDES: DEKUBITUS ËSHTË NJË SËMUNDJE E VËSHTIRË

  Falënderimet i takojnë vetëm Allahut xh.sh.
  Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.

Share This Page