Frymëmarrja Dhe Vështirësitë E Saj

Temat në forum 'Mjekësi' Filluan nga Bukurmals, 7 Gusht 2011.

 1. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  FRYMARRJA


  Frymarrja është për Jetën e Njeriut më e rëndësishmja. Ai mund vetëm për pak Kohë pa Oksigjen të jetoj. Mungesa e Oksigjenit drejton ne Invalidizimin e tij dhe Rastin me të fundit - Vdekjen. Njeriu vetëm deri ne 3-Minuta mund të jetojë pa Oksigjen. Frymarrja është me shumë Vlerë sesa një Ngjarje trupore që mund të ketë ndodh. Me cdo Marrje Frymë mirret Energjia e Jetës dhe me cdo Lirim të Frymës do të jepet Clodhje. Një Stil i Jetës krejtësisht i shëndosh drejton ne atë Rytmin nga Marrja dhe Lirimi, nga Ngrehja dhe Clodhja.

  [​IMG]

  Ajri me Oksigjenin e rëndësishëm qarkullon përmes Hundës ne Laring (Gryk), ne Gabzerr, ne Bronke (që gjithmonë imët degëzohet) dhe ne Mushkëri me Fluskat e saja -Alveolen. Mushkëritë, të cilat përbehen nga Krahu i djathtë dhe i majtë i Mushkërive, shtrihen ne Korb të Gjoksit.

  Ajri i thithur nepër Rrugën e tij do të nxehet, lagështohet dhe pastrohet. Pjesët e mëdha të Ndotjes, qe përmbahen ne Ajer, tek Thithja e Ajrit do të filtrohen përmes Hundës dhe kështu nuk do të shkojnë ne Fluskat e Mushkërive. Përmes Lirimit të Ajrit, tek Teshtimat apo Kollitjet, Pjesëzat do të përjashtohen.

  Për Thithje të Ajrit do të nevojiten më shumë Muskuj: Diafragma e Barkut dhe Ndërmjetëzat e Rripave muskulator, janë me të rëndësishmet. Frymarrja ndikon shpeshher pa vetëdije dhe ajo përbehet nga:
  1. Marrja e Ajrit – Oksigjeni *O2 dhe
  2. Lirimi i Ajrit – Dioksidi i Karbonit *CO2.

  Në Fluskat e Mushkërive (Alveolet) arrin Oksigjeni ne Qarkullim të Gjakut.
  Me Gjak do të shpërndahet ne të gjitha Organet dhe ne të gjitha Qelizat do të transportohet. Gjaku merr “Mbetjen (Papastërtinë)” -Dioksid Karbonin nga Qelizat dhe e kthen ate ne Fluskat e Mushkërive. Nga aty Dioksidi i Karbonit del përjashta ne Ajër, ku do të lirohet dhe largohet. Aty ne Fluskat e Mushkërive mirret Oksigjeni dhe lirohet Dioksidi I karbonit, ku kjo e tëra quhet Ndërrim I Gazrave (Oksigjeni dhe Dioksid Karboni janë Gazëra).

  FREKUENCA E FRYMARRJES

  Një Person i rritur frymon afërsisht 12-16 Herë për një Minut, merr dhe liron Ajër. Nëse Njeriu ka Frekuncën e Ajrit 24 – 25, don të thotë se ky Person tepër është i angazhuar me Mundime ne Jetë dhe duhet te menjanojë këtë gjithsesi.

  KUALITETI I AJRIT

  Një Frymarrje e shëndoshë nuk është e dëgjueshme apo pak e dëgjueshme. Marrja dhe Lirimi I Ajrit duhet rrjedhshëm, rregullt dhe pa Shtrëngime të ndodh. Lirimi I Ajrit zgjat me shumë sesa Marrja e Ajrit. Ndërmjet Marrjes dhe Lirimit te Ajrit, qëndron një pauzë e vogël. Tek Frymarrja normal e thellë lëviz Gjoksi apo Barku. Tek Shtrëngimet i nevojitet Njeriut më shumë Oksigjen. Nëse ai nuk është Fit –i shëndosh, duhet ai shpejt njëher të marr Frymë dhe Frymarrja mund ti bëj Lodhje atij. Frymarrja jo e rregullt dhe zhurmat e Frymarrjes si Fishkëllimat, Gulqim me Fyt, Duhatje dhe Mbërthim fyti janë Shenja për atë, që Frymarrja nuk është normale, as e shëndetshme.

  PARANDALUESE

  Një Frymarrje e shëndetshme është për Shendetin shumë e rëndësishme. Ka plotë Mundësi të ndryshme, këtë për të arritur:

  1. Ajër të pastër në Dhoma, cdo Ditë dilni të lirë ne Natyrë;
  2. Qeshja, Gogësimi, Këndimi, Fishkëllimi tërheqin nje Frymarrje të thellë;
  3. Për Qetësim, tek Clodhja dhe Shtresi thellë dhe rregullisht të merrni Frymë;
  4. Cdo Kohë ditore ushtroni për Ushtrime të Frymarrjes;
  5. Mos tymosni Duhan;
  6. Mundësisht sa më pak dhe larg të qendroni ne Ndotje të Ajrit (ne Shtëpi, Rrugë, Profesion, Kohë të lira pushimi) etj.

  Mbrojtje: Personat e lënduar me vështirësi të Frymarrjes duhet të mbrohen shumë nga Ftohjet e ndryshme, Gripet dhe Ndezjet e Mushkërive.


  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 2. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  VËSHTIRËSITË E FRYMARRJES
  ATEMNOT –DYSPNOE

  Tek Vështirësitë e Frymarrjes vjen deri tek Ndryshimi i Fluskave të Mushkërive: Pjesëza e hollë mes Ajrit dhe Alveoleve dhe Gjakut ajët dhe trashet. Sëbashku mbledhin Lëngjet (Rrjedhat) ne Alveole, kështu që aty nuk mund të hyjë Ajër. Këto dy Ndryshime ndikojnë, që pak Oksigjen të hyjë ne Gjak. Për këtë Arteriet, normalisht Pasuritë e Oksigjenit ne Gjak ne Arteriet e vogla ne të Kaltërt do të ngjyros, ne vend se të jetë e Kuqe e mbyllët.

  [​IMG]

  Vështirësitë e Frymarrjes janë Shenjë për një Frymarrje të pamjaftueshme. Njeriu vuan në Mungesen e Oksigjenit, ku cdoher e sjell ne Frikë atë.


  SYMPTOMET

  -Flet me zë të ulet, Ankesë për Ajër te pamjaftueshëm
  -Frymarrje të shpejtueshme –nxituese
  -Gulqon pas Ajrit, shtypet ne Lirimin e Ajrit
  -Zhurmë te Frymarrjes si Fishkëllimë, Gurgullon -Duhatje, Kërret –nxjerr Gërrhama
  -Ndryshim të Ngjyrës së Lëkurës, Buzë të kaltërta dhe maja të Gishtave –të kaltërt
  -Fytyrë të shtypur me plotë frikë, Therrje të Frikës
  -Mbajtje trupore ne Gërç -tkurret ne Gërç.


  FAKTORËT DHE GRADA E VËSHTIRË NE FRYMARRJE

  -Sëmundje e Organeve të Frymarrjes, Systemit qarkullues të Gjakut
  -Mungesa e Ushtrimeve sportive –trupore, Mbipesha
  -Gëlltit (Aspiration)
  -Reaksionet alergjike (nga Pluhurat ne Ajër, Pluhuri i Shtëpisë, Kime të Shtazëve)
  -Mbingarkesë shpirtërore.

  Vështirësitë e Frymarrjes paraqiten edhe me rastin e ngjitjes se Shkallëve përpjetë, Ecja e shpejtë, Ngritet me të shpejt nga Shtrati etj. Tek Vështirësitë e Frymarrjes në Rast te Alergjisë vjen cdoher me Kruarje te ndryshme. Ajo mund në Forca të ndryshme të jetë: e leht apo shumë e rëndë, mund edhe tërë Jetën të mbetet.


  MJEKIMI

  Tek Frymarrjet e vështira më së shumti duhen Medikamentet dhe Masat tjera të Terapisë, si Inhalimi, Terapia e Frymarrjes dhe nganjëher edhe me Dhënie të Oksigjenit nevojitet.


  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.

Share This Page