Kanceri Dhe Shërimi

Temat në forum 'Mjekësi' Filluan nga Bukurmals, 7 Gusht 2011.

 1. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  KANCERI DHE SHËRIMI  Kanceri është një Term i përgjithshëm, që përdoret për një Grup me më tepër se 100 Sëmundje të cilat mund të prekin çdo pjesë të Organizmit. Terma të tjerë sinonime, që përdoren janë: Tumori dhe Neoplazma.


  Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e qelizave qe prodhojne 1 Tumor ose Neoplazme. Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit, qe i perkasin dhe nuk i pergjigjen Mekanizmave te Kontrollit qe normalisht e kufizojne Ndaljen e Qelizave. Kanceri mund te kaloje nga forma primare e Tumorit ne Formen sekondare te tij ne nje Proces qe ndryshe quhet "METASTAZ".


  Fjala "Tumor" rrjedh nga Gjuha latine ”TUMORE” enjtje, gjungë, fryerje. Prodhohet nga Shumimi jonormal i Qelizave permes Procesit te ndarjes mitotike te Qelizave. Tumoret zakonisht klasifikohen ne keto grupe:


  1. BENINJE, kur ato kane Rritje te ngadalte dhe kane nje Lokalizim te kufizuar specifike. Si shembull mund te merren: Nishanet, Nejset etj.


  2. MALINJE nga latinishtja Malingnens-me veprim te keq. Kur ato rriten shpejt dhe formojne Metastaza. Keto Tumore nderhyjne ne Funksionin normal te Organeve ne te cilat ato jan lokalizuar duke shkaktuar shpesh edhe Vdekje. Pergjithsisht fjala Kancer rrjedh nga latinishtja CANCER – që don të thotë GAFFORE, duke u bazuar ne faktin se Tumoret perhapen ne Trup ne menyre te ngjashme te Levizjes se gaforeve.


  Njihen 4 tipa te Kancereve:

  1. KARCINOMAT

  2. SARKOMAT

  3. LEUKEMIA dhe

  4. LYMFOMIA.


  1. Karcinomat: jane Kancere qe rrjedhin nga Indet epiteliale dhe qe perfshijne Kancerin e Lekures, Gjendrave, Gjinjeve dhe shume Organeve te mbrendshme. Perfshijne reth 80-90% te numrit te pergjithshem te Kancerave.

  2. Sarkomat jane Tumore te indit lidhor.

  3. Leukemia eshte Kancer i tipit qe karakterizohet me rritje shume te shpejt te numrit te leukociteve (rruzave te bardha te gjakut).

  4. Lymfoma është Tumor, Sistemi I të cilit tërë Trupin e Imunsistemit zhvillohet.  ***Kontrolloni shpesh vetveten dhe kur vëreni Toptha të vogël ne Trupin tuaj, duhet menjëher të paraqiteni tek Mjeku. Sa më shumë të vonohet Mjekimi, aq më të vogla janë Shpresat për Shërim të plotë.


  *** Për Mosparaqitjen apo Shkatërrimin e plotë të Kancerit përdoret:

  1. Caji GREEN TEA (apo Caji i gjelbër), shumë është Caj i idhët, por është shumë Shërues
  Green Tea - pihet kundër Kancerit APO formimit të tij. (Blehet ne cdo Shitore të mëdha evropiane)

  2. ALOE VERA -Lëngje bimore
  Aloe Vera bimore (bio) e papërzier (blehet ne Barnatore të ndryshme)

  3. VAJI I ULLIRIT -qdo dite nga nje Luge qe ushqehemi.


  Falënderimet i takojnë vetëm All-llahut xh.sh.

  Përgatiti: Bukurmals
  Last edited: 15 Shkurt 2014
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 2. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  SI ZHVILLOHET KANCERI ?

  LLOJET DHE NDARJA E TIJ


  Gjenet, te cilat ndodhen ne Trupin tonë: ne Gjak, Eshtëra dhe ne Lëkurë, nga këto formohet Kanceri. Në Trupin e Njeriut vazhdimisht ndahen dhe formohen Qeliza të reja. Qelizat e reja janë të njejta sipas Formës dhe funksionit me “qelizat shumëzuese” prej të cilave e kanë Prejardhjen.  Qeliza e infektuar kalon nëpër disa Faza tjera:

  1. Ndarje dhe Formim i Qelizës së re

  2. Rritje diferencimi me Funksionim dhe

  3. Ndarja definitive që përfundon me Vdekje.

  Në çrregullim: Qeliza ndalohet në Fazën e ndarjes -shumëzimit, e cila vazhdimisht përsëritet duke mos i kaluar Fazat e tjera. Ky lloj i ndarjes intenzive nuk u len kohë Qelizave të diferencohen dhe ta kryejnë funksionin, por ato vetëm të shumohen. Nga këto Qeliza me rritje jonormale, të pakufizuara në Kohë dhe Hapësirë, formohet TUMORI. Tumori paraqet rritje të pakontrolluar dhe të pakufizuar të Qelizës.  Faktorët që paraqesin Kancerin janë:

  Faktorët fizik:

  1. Rrezatimet jonizuese -Tumori i lëkurës te Rentgenologët të pa mbrojtur mirë,

  2. Tumori i Mushkërive te Punëtorët që punojnë në Minierat e Uraniumit e Pluhurit

  3. Rrezet ultraviolete -Tumori i Lëkurës së Qafës, Buzës dhe Veshëve – tek Bujqit  Faktorët kimik:

  1. Tymi shkakton Tumorin e Lëkurës dhe atë të Bronkeve ne Gjoks

  2. Ngjyrat kimike shkaktojnë Tumorin e fshikëzës tek Punëtorët që punojnë me këto Ngjyra

  3. Ngjyrat azotike, Arseni, Nikli, Kromi etj.  Faktorët biologjik:

  1. Viruset (viruse onkogjene)

  2. Virusi i Hepatitit C

  3. Papilloma virus, virusi që shkakton Neoplazma në indiet limfoide.  Ndezjet kronike -Infektimet:

  1. Ngacmimi kronik për shkak të ndezjes shkakton Neoplazma në vendin e veprimit

  2. Ngacmimi i Gurëve është shpesh i përcjellur me Kancer Karcinom

  3. Karcinomi i Lëkurës paraqitet më shpesh në vendet që u janë ekspozuar Rrezeve ultraviolete të Diellit ose në Plagët nga të djegurat.  Sipas pamjes së jashtme, Tumoret mund të kenë forma të ndryshme:

  1. Formë të Nyjes -Lidhjes

  2. Formë në sipërfaqe të Lëkurës e lidhur me të me bisht,

  3. Formë të Fijeve

  4. Formë të zbrazëtirës të mbushur me Lëng etj.


  Tumoret ndahen në:

  1. Tumorin femëror dhe

  2. Tumorin mashkullor.


  Tumori Mashkullor është nje Tumor qka nuk deporton ne Organe tjera te Trupit, rritet shum me ngadalësi dhe nuk furmon Metastazen (Toptha te Tumorit) dhe mund te sherohet me nje Operation, ku e hjekin vetem atë Gjen, i cili ka ndryshuar dmth është zbulu mbi Trup.

  Tumori Femëror është nje Tumor i cili rritet shumë me shpejtësi dhe verehet shumë vonë, sepse nuk ka Dhimbje dhe mund te rritet deri me 15cm ne te njejtin Vend. Ky Tumor formon edhe Metastazen ne Organe tjera dhe fillimisht depërton ne Mushkëri. Zemra është i vetmi Organ se nuk e pranon nje gje te till. (Mund të sillet Kanceri përreth Boshtit të Zemrës, por jo brenda saj smund të formohet -Elhamdulilah).

  Nëse nuk zgjat me Vite të tëra edhe ky lloj Tumori mund te sherohet me Operacion aty ku formohet per Herën e parë dhe pas Operacioneve behet Hemoterapia dhe Rrezatimet nese jan te nevojshme! Tumori femëror bëhet operacion dhe hjeket, por nuk zhduket asnjëhr, sepse është femërore, e cila prodhon Infektimet gjerësisht ne trup. Ja shikoni një Video se si infektohen Qelizat...


  Tumoret dallohen në:

  1. Artikel i mirë -Beninje dhe

  2. Artikel i keq (i pashëruar) -Malinje.


  Pasojat nga Tumoret janë:

  -Shtypja e Organeve përreth

  -Gjakderdhje

  -Shpërthimi i Organeve gypore të Lukthit dhe Zorrëve

  -çrregullime të përgjithshme

  -Vdekja e qelizave

  -Humbja ekstreme e Peshës - dobësimi dhe

  -Përhapja e Kacerit Malinjë në vendet tjera -edhe pas Operacionit kirurgjik.  Falënderimet dhe Lavdërimet e pafund i takojnë vetëm Allahut Një xh.sh.

  Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals
  Last edited: 15 Shkurt 2014
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 3. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  SHENJAT E KUJDESIT NDAJ KANCERIT  Sëmundjet e Kancerit munden përmes shumë Maskave të ndryshme të fshihen. Nuk ka Simptom drejtues, që heret dhe njëqind përqinq braktiset në Indizëm anormal (ne Mish të huaj) të Qelizave ku në Organizim do ti udhëzon. Në Hyrjen tek shtatë Alarmsinjalet, gjithsesi do të të mendohet në Fushën e Stadiumit të Sëmundjeve të Kancerit.

  Organizata botërore për Medicinë ka vendos këto Shenja të Kujdesit:

  1. Topëz (nyjë) i prekshëm apo Forcim, p.sh. në Gji, ne Lëkurë apo ne Gjuhë.

  2. Një Varrë, e cila nuk shërohet; Një Ajitje (ajë), e cila nuk shuhet.

  3. Kruarje e vazhdueshme apo Kollitje e thatë; Ankesa kohëgjatë të Përbirjes.

  4. Pengesa kuhegjatë të Tretjes (bluarjes).

  5. Gjakderdhje e fortë e pazakonshme dhe Gjakderdhjet brenda një periode, dhe me Ndërrimin e Stinës së re.

  6. Gjakderdhje dukshëm paarsye dhe Veqanti të pazakonshme nga Huna, Veshët, Flluska dhe Zorrë.

  7. Humbje e Peshës e paqartë.

  Të gjitha këto Shenja nuk janë Kancer, por ne secilën prej tyre mund të zhvillohet Kanceri.

  [​IMG]


  Foto 1: Si duket Kanceri nga Pamja e jashtme


  [​IMG]

  Foto 2: Kështu vendoset dhe zhvillohet Kanceri


  Në cdo Vit rrumbullakët 200 000 Persona sëmuren nga Kanceri, për ate është e nevojshme që tek kjo Sëmundje te ndërmarrim Masat e Kujdesit dhe heret ta njohim atë. Edhe nuk don të thotë, që Njeriu nga ky Rrezik të skutohet herët dhe të bëj Mendime negative panevojë. Marrim Shembull: Krebsi i Lëkurës së zezë -Malinje melanom tek Femrat zhvillohet nga Mosha 30 vjet, kurse tek Meshkujt nga Mosha 45-vjet dhe kjo shihet ne Fytyrat e Njerëzve, këtë mund ta vëreni dukshëm.


  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 4. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  TUMORI I TRURIT
  [​IMG]


  Tumori i Trurit është një Sëmundje e rëndë në Sistemin nervor të Njeriut. Sikurse Qelizat e pjesëve tjera të Trupit, edhe Qelizat e Trurit mund të shumohen pa kontroll. Tumori i Trurit paraqet një Shumim të pakontrolluar të Indit të Trurit si dhe cipave që rrethojnë Trurin. Ato mund të jenë Malinjë (femëror), por nuk zhvillojnë Metastaza. Në të shumtën e Rasteve ata zhvillohen nga Indi lidhor nervor (Glia dhe Astrocite), por shpesh edhe nga Cipat e Trurit, që janë Metastaza nga Tumoret e tjera të Trupit.

  Tumorët mashkullor -Beninjë e shtyjen Indin përreth tyre, por nuk rriten brenda në Indin përreth dhe nuk zhvillojnë Metastaza. Përbrenda Kafkës mund të rrisin shtypjen e Trurit duke e penguar Sistemin e Qarkullimit të Likuorit. Për këtë Tumor mashkullor si Artikel i mirë njihet Hypofysenadenomi.

  Tumorët femëror -Malinjë rriten duke e infiltruar Indin përreth tyre, kjo do të thotë që është e vështirë të gjendet një Kufi i mprehtë ndërmjet Indit normal dhe Kancerit. Pas një Operimi të mundshëm mbesin përreth akoma Qeliza, të cilat më vonë shumohen dhe krijojnë sërish Tumor të Trurit -recidiv. Për këtë Kancer Malinjë (-Artikel i keq -femëror) njihet Glioblastomi.

  Kanceri i Trurit nuk bën asnjëherë Metastaza apo rrallë ndonjëher.


  Shenjat e Tumorit të Trurit ndahen në tre Grupe:

  1. Shenja fokale neurologjike varësish nga Vendi, si Mpirje të njëanshme të Trupit dhe Humbje herë-herë të Shikimit

  2. Epilepsi të ndryshme dhe

  3. Pasojat e rritjes së Shtypjes së Trurit si: vjelljae, të marruarit e Mendëve etj.


  Shenjat tjera:

  1. Dhimbje e Kokës

  2. Lodhje

  3. Humbje e Peshës.

  Pasi që Kanceri vetëm në një Masë të vogël mund të shumohet në Pjesën e Ashtit të Kafkës, pasi që Kafka nuk mund të gërmehet, Kanceri fillon varësisht nga Shumimi i tij duke ndrydh Trurin. Për këtë shkak edhe Tumori si i butë apo Artikel i mirë, nëse nuk shërohet me Kohë mund të sjellë Vdekjen e Njeriut.


  Ka edhe Tumore tjera që ndikojnë nga Mbështjellësi i Trurit:

  1. Gliomet

  2. Meningeomet dhe

  3. Adenoma e Hipofizës. Një pjesë e tyre paraqitet si Metastazë e Kancereve nga Organet jashtë Kokës si Kanceri i Bronkeve dhe Kanceri i Gjirit -Gjoksit. Tek Fëmijët paraqitet Tumori i quajtur Medullablastom.

  Diagnoza e Kancerit të Trurit diagnostikohen me MRT, PET, CT dhe EEG (Emra mjekësor-latin).


  Terapia

  Terapia e Tumoreve te Trurit varet prej Vendit, Madhësisë, Prejardhjes se Tumorit si dhe nga gjendja e pergjithshme e Pacientit. Ne vend te pare cdoherë qendron Operimi i Tumorit, e njekur nga Rrezatimet dhe Hemoterapia. Tek Tumoret me Malinjë të ulët mund te pritet Mjekimi veq me Terapi.


  Suksesi

  Varësisht nga Malinjiteti ndryshon edhe Suksesi i Pacientëve:

  1. Tumoret me Shkallën I sipas WHO-së janë në princip të shërueshëm.

  2. Tumoret e Shkallës II e kanë Prognozën e mirë.

  3. Tumoret e Shkallës III dhe (bashkë me nr.4 )

  4. Tumoret e Shkallës IV -edhe pse Terapia ka përparuar shumë kanë një mbijetesë vetëm prej 1 deri në 2 vjet. Si çdo Prognozë edhe këto Prognoza duhet të merren vetëm si Orientim e jo si vendimtare.

  *Ekspertët ne Medicinë thonë se:

  1. Kanceri e ka bazën në Psiqikë! Si Sëmundje psikosomatike konsiderohet çrregullimi i strukturës organike dhe funksionale të Trupit fizik, e që shkaktari i vërtetë i këtij çrregullimi e ka Prejardhjen psikike. Thënë thjesht, Sëmundja është çrregullim që shprehet në një pjesë apo në tërësinë e Trupit fizik, me bazën e Gjenit mental të saj.

  2. Kanceri fillon ne masë të vogël dikund, shëtit nepër Trup dhe shfaqet krejtësisht tjetërkund, ku Shërimi i saj në shumë raste është në Minimum.


  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 5. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  KANCERI I MUSHKËRIVE​
  -Kanceri pulmonar​
  Mukozat e Frymarrjes (Bllokimi ne Hundë brenda saj) janë një Sipërfaqe e Kufirit ndërmjet Organizmit të Njeriut dhe Ambientit të tij. Mbi të gjitha Rritja e Papastërtisë se Ajrit -Frymëmarrjes merr Kancerin e Mushkërive, Kancerin e karcinom të Bronchiteve (Anatomi), tek Burrat dhe Gratë.​

  [​IMG]

  Faktorët e rrezikshëm


  Veqanërisht rrezikohen Thithësit e Cigareve dhe Personat e profesionit, të cilët shpesh me Fijet gjeologjike, Tymosje, Avullosjet kimike dhe Pluhurat ne Kontakt vijnë. Shpesh bashkohet ne Kancerin e Mushkërive një Bronhitis kronik (i përgjithshëm). Kush largon Tymosjen e Duhanit me kohë dhe Bronhitin kronik lë të shërojë, ai i shmanget Rrezikut e Sëmundjes ne Kancer të Mushkërive, edhe pse e dhjeta përballohen me këtë Rrezik.

  Shenjat e Kujdesit

  Sa me gjatë të jetë Kollitja e thatë, aq mund të jetë një Shenjë rreziku: Temperaturë, Dobësi (joefikas), Humbje peshe, Dhembje Gjoksi -Krahërori. Kanceri i Mushkërive paraqitet ne Moshen mesatare dhe mbimesatare shpeshher. Këto Mosha duhet të marrin gjithsesi serioz Shenjat e Kujdesit dhe le të mbrojnë veten..

  Diagnoza dhe Shërimi

  Diagnoza përcillet me Kontrollim të Rentgenit, Vështrim i Rrugëve të Frymëmarrjes me ndihmën e Periskopit (Bronhoskopi) dhe Diagnostikës së Qelizave. Sa më herët të bëhet Njohja e Sëmundjes, Mjekimi (Operacioni) do të ketë Pamje të suksesshem (të jorikthimit). Aty do të tërhiqet vetëm Pjesa e Mushkërisë, ku është goditur.

  Sulmi natyrisht që ka kuptim, nëse Qelizat e Kancerit munden plotësisht të nxirren jashtë. Nëse kjo nuk është e mundshme, atëher kufizohet Mjekimi ne masat e buta, mbi të gjitha Luftimin e Dhimbjeve dhe Ngushtimeve të Frymëmarrjes.  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 6. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  KANCERI I GJIRIT


  Kanceri i Gjirit është një Tumor malinj që zhvillohet nga qelizat e Gjirit, dhe është një prej Kancerëve më të shpeshtë që prek Femrat.


  Faktorët me të shpeshtë që ndikojnë këtë janë:

  1. Stresi kronik

  2. Injektimet në Gji

  3. Qëndrim i tejzgjatur në Diell

  4. Mënyra jo e shëndetshëm e Jetesës (obeziteti, pirja e duhanit dhe abuzimi me pijet alkoolike).

  Gjithsesi, nuk duhet të shqetësoheni, edhe nëse zbuloni se jeni një kandidat me rrezik të madh. Ashtu si shumë Sëmundje të tjera, ju mund të minimizoni rrezikun e Kancerit në Gji, duke marrë masa parandaluese në kohën e duhur.


  Masat parandaluese

  1. Bëni vizita mjekësore sa herë ndjeni shqetësime, por edhe kur e ndjeni veten mirë. Bëni një jetë të shëndetshme, bini në peshë nëse jeni mbipeshë.

  2. Përpiquni të minimizoni Shtresin. Mundohuni të keni një aktivitet të rregullt.

  3. Ushqehuni duke ndjekur një dietë të caktuar. Hani ushqime që janë të pasura me vitaminë A, E dhe C. Është mirë që ato t‘i bëni pjesë të pandashme të dietës suaj ditore.

  4. Nguliteni në mendje se lindja e Fëmijës dhe ushqimi me gji janë shumë të rëndësishme për shëndetin e Gjirit tuaj.

  *Mundohuni t‘i ndiqni të gjitha rekomandimet e mësipërme, por sërish ju jeni të ekspozuar nga rreziku i prekjes së kësaj Sëmundjeje,e një të qenit femër.


  Faktorët më të rrezikshëm të Kancerit të Gjirit

  Kërkime të fundit deklarojnë se Grupi i moshave mbi 50 vjeç ka një Nivel të lartë rrezikshmërie, në anën tjetër, grupi i moshave nën një 20 vjeç kanë nivel më të ulët rreziku. Duhet thënë se kjo Sëmundje është shumë agresive për Moshat midis 25-50 vjeç.

  • Një fakt tjetër që nuk duhet lënë pa u marrë në konsideratë është dhe cikli menstrual; veçanërisht për zonjat që kanë një jetë të gjatë menstruale, për shembull atyre që u vijnë menstruacionet shumë herët dhe u ikin shumë herët.

  • Femrat të cilat pinë duhan dhe alkool rrisin prekshmërinë e zhvillimit të Kancerit të Gjirit.

  • Kanceri i Gjirit zhvillohet më shumë në Gratë e martuara të cilat nuk kanë lindur ndonjëherë Fëmijë, ose që kanë lindur Fëmijë por nuk i kanë ushqyer me Gji Bebat e tyre.

  • Femrat të cilat kanë pasur më parë Kancer në njërin Gji kanë rrezikshmëri më të lartë të zhvillimit të Kancerit në Gjirin tjetër, dhe nëse kanë pasur në brezat e mëparshëm të familjarëve të tyre me Kancer ( nëna, motra dhe fëmijë), atëherë ka gjithashtu rrezikshmëri të lartë.

  • Kanceri i Gjirit është i lidhur dhe me obezitetin dhe marrjen e lartë të yndyrnave.

  • Femrat të cilat kanë përdorur kontraceptivë oralë për më shumë se 10 vjet janë më të predispozuara ndaj kësaj Sëmundjeje.

  • Anën tjetër, Femrat të cilat bëjnë ushtrime fizike 4-5 orë në javë zvogëlojnë Rrezikun e zhvillimit të Kancerit të Gjirit.

  • Faktet e sipërpërmendura rrjedhojnë nga Analiza statistike.

  Simptomat (-Shenjat)

  Ndër Simptomat më kryesore bën pjesë ndryshimi i Gjirit, i madhësisë ose i formës, tërheqja e lëkurës ose plagë të ndryshme, spostim apo sekrecione nga kokrra e Gjirit si dhe Gjëndra të dukshme në zonën e sqetullave.

  Diagnostikimi

  Ndër metodat e Diagnostikimit të Kancerit në Gji e para është ekzaminimi klinik, që ka të bëjë me vetëdiagnostikimin me anë të shikimit dhe prekjes, që duhet të fillojë prej moshës 20 vjeç. Kurse sa i përket diagnostikimit nga Mjeku specialist, një metodë shumë e përdorshme është Mamografia, që ka të bëjë me kqyrjen e Gjirit në një Aparaturë të specializuar. Shkalla e saktësisë së Mamografisë është 85-90 për qind. Diagnostikimi me Metodën e Mamografisë nuk këshillohet para moshës 35 vjeç dhe në periudhën e shtatzënisë.

  Ekografia është një Metodë shumë e përdorshme për të rënë në Gjurmë të Kancerit në Gji dhe Citologjia, që ka të bëjë me ekzaminimin e materialit të shkëputur nga zona dyshuese. Diagnostikimi me metodën dhe Citologjisë jep 90-95 për qind siguri. Është e këshillueshme që vetëdiagnostikimi të bëhet një herë në Muaj (DMTH KONTROLLONI VET-VETEN), Vizita klinike tek Specialisti-Gjinekologia një herë në 6-Muaj e gjithsesi 1 herë ne Vit, kurse Mamografia çdo dy Vjet.

  Mjekimi

  Pas rënies në gjurmët e Tumorit në Gji janë disa mënyra mjekimi. Është Kirurgjia që ka të bëjë me heqjen e Tumorit dhe nyejve limfatike duke ruajtur Gjirin. Kimioterapia, e cila aplikohet pas Operacionit, por edhe para tij, gjithashtu edhe Hormonoterapia dhe terapia radioaktive. Megjithatë gjithmonë duhet të mbani parasysh se Kanceri i Gjirit në pjesën më të madhe të rasteve është i shërueshëm dhe mundësia e vazhdimit të një jete normale është më se e sigurt….!

  Këshilla për të shmangur Kancerin në Gji

  1- Bëni vizita mjekësore sa herë ndjeni Shqetësime, por edhe kur e ndjeni veten mirë.

  2- Bëni një jetë të shëndetshme, bini në peshe, nëse jeni mbipeshë.

  3- Përpiquni të minimizoni Shtresin.

  4- Mundohuni të keni një aktivitet marrëdhenijesh të rregullt.

  5- Ushqehuni duke ndjekur një dietë të caktuar. Hani ushqime që janë të pasura me vitamine A, E dhe C, p.sh., karota, spinaq, kajsi dhe agrume. Është mirë qe ato t‘i bëni pjesë të pandashme të dietës suaj ditore.

  6- Mos harroni se lindja e fëmijës dhe ushqimi me gji janë shumë të rëndësishme për shëndetin e Gjirit tuaj.
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 7. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  KANCERI I STOMAKUT -Lukthit


  Nga Rrethanat e panjohura është Kanceri i Stomakut ne rritje dhe cdoher me Arte të shpeshta të Kancerit. Sëmuren më shumë Moshat e vjetra e cdoherë të Vjetrat, këtu më shumë Meshkujt sesa Femrat në këtë Rast.

  Faktorët rrezikues

  Kërkesat do të marrin dukshëm një kombinim jetëgjatë ne Mukozat e Stomakut, duke ndiku Faktorët ngacmues. Në këto Dukuri të pazgjidhura njihen Alkoholikët e fortë, Ushqimet shumë të nxhehta dhe shumë të ftohta, Mish shumë i tymosur apo i fërguar (perrzhitur), Mukozat e Stomakut të përseritura dhe Krime të Stomakut me Pamje të Varrës.

  [​IMG]
  Kanceri në Stomak -Lukth (Magen)​


  Shenjat e Kujdesit

  Dhimbje dhe Ndjenja të Shtypjes ne Bark-pjesën e epërme, pa Apetit gjatë dhe kohëgjatë, Mundim dhe Vjellje, Ankesa të përbirjes dhe nje dëshirë kundër Mishit është një ndër Shenjat kryesore. Gjakderdhjet (Vjellje Gjaku, Gjak ne jashtëqitje) mund të jenë Shenjat paralajmëruese të Sëmundjes.

  Diagnoza dhe Shërimi

  Diagnoza do të sigurohet përmes një Pasqyrimi të Stomakut (Gastroskopi) dhe përmes Kontrollimeve të Rëntgenit. Gastroskopia bën heret të njohim Kancerin e Stomakut: në Kohë të duhur edhe Operacioni është Metodë e mirë. Më vonesë, Kanceret kanë Shansë shumë të vogël të Mjekimit.​  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 8. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  KANCERI I ZORRËVE
  Gjatë rrugëtimit nëpër organet tretëse (Goja, Lukthi, Zorra e hollë) Ushqimi gjithnjë e më tepër do të grimcohet. Mbetjet ushqimore përfundojnë së fundmi në Zorrën e trashë. Atje ato do të ngjishen dhe do të transportohen në drejtim të daljes nga Zorra. Në Segmentin e fundit të Zorrës së trashë (Rectum), feçet do të depozitohen derisa më në fund do të nxirren jashtë përmes Anusit (daljes nga Zorra).
  [​IMG]
  Kanceri i Zorrës së trashë krijohet nga Qeliza e Mukozës, e cila vesh Zorrën e trashë nga brenda. I prekur nga Kanceri më së shpeshti është Segmenti i fundit i Zorrës së trashë -Rectumi. Nocionet «Kancer i Zorrëve» ose «Kancer i Zorrës së trashë» përdoren për të njëjtën Sëmundje. Kjo, për shkak se Sëmundjet kanceroze në segmente të tjera të Zorrës (Zorra e hollë, Anusi) paraqiten shumë rrallë, përderisa Kanceri i Zorrës së trashë i përket llojeve më të shpeshta të Kancerit.


  Shenjat e Kancerit të Zorrëve:

  -Gjaku në Fekale (Ngjyrim i kuq apo i zi i feçeve).

  -Problemet gjatë jashtëqitjes

  -Dhimbjet e reja, të papritura nen Bark

  -Ndryshimi i shprehive të daljes jashtë

  -Humbja e padëshirueshme e Peshës


  Faktorët rrezikues

  -Sëmundjet inflamatore kronike të Zorrëve, për shembull Morbus crohn ose Colitis ulcerosa.

  -Sëmundje të caktuara të trashëgueshme familjare, në të cilat shfaqen në masë të madhe Adenoidet mukozale në Zorrë, për shembull «Adenomatoza familjare polyposis» (FAP).

  -Sëmundjet kanceroze të Zorrëve te më të afërmit, para së gjithash, nëse Tumori është shfaqur përpara moshës 50-vjeçare. Vlerësohet se rreth 10–15 % të të gjitha Sëmundjeve kanceroze shpjegohen përmes një dispozite trashëgimore.

  -Polipë të shfaqur në Zorrë më herët.

  Personat e prekur do të duhej që qysh në vitet e rinisë të marrin në konsideratë masa për zbulimin e hershëm të Kancerit në Zorrë.

  Faktorët tjerë, që shtojnë Rrezikun tek Kanceri i Zorrëve:

  -Mungesa e Lëvizjes

  -Mbipesha

  -Ushqimi i pashëndetshëm, psh. me nivel të madh yndyrnash apo i papërgatitur sa duhet.

  -Duhanpirja


  Parandalimi

  Stil i shëndoshë i Jeteses mund të ulë Rrezikun për një Sëmundje të Kancerit të Zorrës:

  -Lëvizja e mjaftueshme apo Sport

  -Jo mbipeshë

  -Ushqimi i baraspeshuar me shumë Frute, Perime, Salatë dhe pak Yndyrë dhe pak Mish të kuq

  -Pa Duhanpirje


  Për zbulimin e hershëm të Kancerit në Zorrë janë dy Metoda:

  -Kontrollimi i feçeve për prani Gjaku dhe

  -Imazhi vizual i Zorrëve -Koloskopia.


  Pasojat e trajtimit

  Në rastin e Operacionit të Kancerit të Zorrës tek shumica e Pacientëve edhe sot e kësaj dite është e mundur që të ruhet e paprekur porta e natyrshme dalëse e Zorrëve, pa qenë nevoja që të vendoset një Portë (Gojëz) artificiale e përhershme (stoma). Po qe se Tumori është shumë afër derdhjes së Zorrës (Rektumit), e gjithë dalja e Zorrëve bashkë me Muskulin në vazhdim duhen hequr dhe duhet vendosur një Stomë (Gojëz). Përmes një të çare (vrime) në Murin e Barkut do të tërhiqet Fundi i Zorrës përjashta dhe do të qepet në Murin e Barkut. Pas Operacionit, feçet do të zbrazen përmes Stomë-s në një Qese speciale, që do të fiksohet sipër Lëkurës së Barkut. Bërja e natyrshme e Jashtëqitjes ne ketë Rast është e pamundur.


  Diagnoza dhe Ekzaminimet

  Ekzaminimi më i rëndësishëm për Diagnozën e Kancerit në Zorrë është Koloskopia (imazhi vizual i Zorrëve). Me këtë rast do të futet një Instrument -Endoskopi përmes Anusit drejt Zorrës. Zorra do të mund të vëzhgohet nga brenda ekzaktësisht përmes një Kamere, ndërsa me ndihmën e Instrumenteve specialë do të hiqen (shkëputen) Inde për provë. Më vonë këto do të kontrollohen në Laborator për prani të Qelizave kanceroze. Për të konstatuar se sa larg mund të ketë shkuar Tumori në përhapjen e tij, sipas Rrethanave do të realizohen dhe Ekzaminime të tjera pamje-dhënëse, si psh. një Paraqitje rëntgenologjike e Zorrës, një Ultratingull i Organeve të Barkut si dhe Tomografia kompjuterike -CT ose Tomografia e Rezonancës magnetike (MRT/MRI).  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 9. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  KANCERI I GJAKUT (-Leukemia)

  Leukemia është Sëmundja e Kancerit që prek Rruazat e bardha të Gjakut, të cilat për shkak të uljes së numrit, janë të paafta të kryejnë Funksionin e tyre. Me shfaqjen e kësaj Sëmundje përballemi me Ulje të numrit të Rruazave të kuqe të Gjakut -të Hemoglobinës dhe të Pllakëzave.

  [​IMG]

  Sëmundja fillon me dobësi, lodhje të shpejtë, Dhembje në Muskuj dhe Eshtra, Humbje oreksi, Ngritje të vogla të Temperaturës. Pas kësaj Faze, Sëmundja fillon vrullshëm. Shfaqen Gjakrrjedhje nga Hunda, nga Mishrat e Dhëmbëve dhe nga Organet e brendshme. Ekzistojnë dy lloje të Leukemisë, të cilat përcaktojnë edhe Zhvillimin e Sëmundjes. Leukemia akute është më e rrezikshme, pasi Zhvillimi i saj bëhet me ritme të shpejta, ndërsa Leukemia kronike mund të vazhdojë me Vite të tëra -përgjith. Kjo Sëmundje është gjithmonë kronike dhe karakterizohet nga Prezenca e disa Celulave jonormale ose në shumë raste Leukemia karakterizohet edhe si pamjaftueshmëri e Gjakut dhe e Palcës kurrizore.


  [​IMG]

  Një shumicë e tepruar e Rruazave te bardha dhe një pakicë fatale e Rruazave të kuqe janë Karakteristikat kryesore të Sëmundjes, ndërkohe ajo shkakton në shumicën e rasteve Dhembje të forta Koke. Të dhënat mjekësore tregojnë se Shërimi i saj mvaret shumë nga Grada në të cilën e kap Sëmundja Pacientin.

  Tri Shenja janë karakteristike për të gjithë Personat që kanë Mungesë Gjaku. Pjesa më e madhe e tyre kanë Lodhje fizike, Humbje peshe dhe janë shumë të zbehtë.  Shenjat tjera:

  - Ethe

  - Lodhje

  - Dhimbje të Eshtrave dhe Muskujve

  - Dhimbje Koke

  - Infeksione të vazhdueshme

  - Njolla në Lëkurë

  - Gjëndra të fryra.


  Mjekimi

  Mjekimi kryhet me Transfuzion Gjaku, me Medikamente perkatese per te ndaluar Ecurine e shpejte të Sëmundjes. Ne shum raste Shërimi i Leukemis është i paefektshem, sepse ajo eshte nje Virus në Gjak qe vazhdon me Shpejtesi te madhe, ku edhe Mjekimet ne disa Raste jane te pa efektshme.

  Lengu i bimës Aloe-Vera ka dhen Efekte te mire ne Infeksionin ne Gjak, siç eshte Leukemia.

  * Muhammedi a.s. ka lëvdëruar bimën Aloe Vera shumë si Shërues, e cila sot njihet në Botë si Shkatërrues i Kancerit. Edhe Green Tea (çaji i verdh) shërben plotë Sukses kundër Kancerit. Vaji i Ullirit është Mbrojtës nga Kanceri, por jo Shkatërrues i tij, nese ai veq ka fillu....

  * Muhammedi a.s. ka thënë: "Cdo Sëmundje, ka edhe Shërimin".

  Nëse nuk e keni Ilaqin ne Dorë, atëher duhet gjetur atë...!  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.
 10. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,693
  Poenat nga trofej:
  609
  KANCERI I LËKURËS
  Lëkura është Organi me i madh dhe nje nga me te rendesishmit. Lëkura mbulon gati plotesisht të tërë Trupin tonë. E si e tille na mbron nga Traumat, Goditjet, Rrezatimet etj. Ajo ka funksion Termorregullues të Fymëmarrës -deri diku Jo krejt). Gjithashtu, Lekura depoziton Yndyrat, Vtaminat (vit.D) dhe Ujin.​


  Nga vjen Kanceri i Lëkurës ?

  [​IMG]


  Shkaktar kryesor mendohet se jane Rrezet ultra-violet. Gjithashtu vjen nga Rrezatimet jonizuese Rrezet X, Rrezet Gama (Fizikë) etj.

  Agjentet kimike: Hidrokarburet, kriperat inorganike te arsenikut e shume Substanca kimike me te "dobeta" - nga Kontakti i perditshem e i vazhdueshem me ato.

  Faktori i Prejardhjes: Trashegimia, shihet se incidenca me e larte ne familjet me nje a me shume persona me kete lloj kanceri. Po ashtu ketu futen dhe nje Grup Semundjesh te cilat e rrisin prirjen e Organizmit tone per Kancere, p.sh Kserodermia pigmentoze, albinizmi etj.  Kështu duket Kanceri i Lëkurës njga ashtë ?
  [​IMG]

  [​IMG] [​IMG]

  [​IMG] [​IMG]

  Lekura ka dy shtresa:

  1. Epiderma ( latinisht Epidermis) dhe

  2. Derma ( latenisht Dermis).


  Epiderma ka tri lloj Qelizash:

  1. Bazale

  2. Skuamoze dhe

  3. Melanocitet.


  Tipet me te përhapura të Kancerit të Lëkurës janë:

  1. Karcinoma Bazoqelizore

  Eshte me e perhapura (mbi 80 %) e rralle leshojne Metastaza. Duket si e tejdukshme, me ene Gjaku e pika (pigmenti melanine), e bute ne Prekje e jo e dhimbshme. Kane si Forme nyjesh qe formojne Kore, e per pasoje i Semuri kujton se po sherohen shpejt. Pa trajtim ato depertojne dhe tek pjeset nen Lekure.

  Diagnoza behet me Biopsi

  Mjekimi behet ne varesi te Madhesise, llojit, lokalizimit e thellesise se Kancerit. Hiqen me Mjete a Teknika te ndryshme. Trajtohen me Rreze X, me Kimio-terapi lokale etj. Nëse lihet anash, per nje Kohe teper te gjate sjell Rrezik per Jeten.


  2. Karcinoma Spinoqelizore

  Fillon nga Epiderma, por preken Qelizat Skuamoze. E forte ne Prekje, ne Forme pllake, ngjyre te kuqe fluska-fluska ne Siperfaqje. Vjen dhe nga demtimet para-kanceroze, p.sh. Djegiet e perseritshme e te bera Kore, e quajtur ne Mjekesi - Cikatrice, e nga inflamacionet e demtimet e perseritura te lekures.

  Mjekimi - eshte i njejte me ate te Tipit I, pra preferohet Heqja kirurgjike.

  Duke lexuar keto me lart, mos mendoni se te gjitha Kanceret e Lekures jane te "pademsheme" a qe mund të mjekohen thjesht. Per te ilustruar Rrezikshmerine e tyre do ju pershkruaj nje Tip malinjë të Lekures:  MELANOMA MALINJE E LEKURES

  Semundja me e "eger" qe prek Lekuren! Jane disa Semundje te Lekures te klasifikuara si te rrezikshme e ky Kancer eshte shkaku numer 1 i Vdekjeve nga te gjitha Semundjet e Lekures.

  Cdo Mjek, pavaresisht nga fusha ku praktikon Specialitetin i tij, eshte i udhezuar qe ne cdo Demtim te Lekures qe trajton te kete kujdes nga Melanoma, sepse Melanoma eshte Semundje vdekjeprurese.

  Pra, ne Mendjen e Mjekut dyshimi i pare e Detyra e tij është ta zbuloj / perjashtoj nje Melanomë te mundshme ekzistuese. Megjithese Mjeket shpeshhere kete Shqetesim nuk e ndajnë me Pacientet ne cdo Vizite, per arsye Kohe, kjo shpjegon dhe "zellin" e Mjekeve per ta hequr.  InshaAllah këtu përfundojnë Temat mbi Kancerin...

  Përgatiti: Bukurmals
  Nga Umarah dhe Qyteti Islam më pëlqej kjo.

Share This Page