Meningitis

Temat në forum 'Mjekësi' Filluan nga Bukurmals, 13 Shkurt 2012.

 1. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,697
  Poenat nga trofej:
  609
  Meningitis
  Ndezje apo Inflamacioni i cipave të Trurit te Palcës kurrizore.​

  9a216de3c99e61b9b0f37dc7d71c30bd.jpg

  Meningjiti është një Sëmundje që shkaktohet nga një lloj Bakteri i veçante (meningoku), i cili prek Shtresat mbrojtëse që veshin Trurin. Kjo Sëmundje shoqërohet me Temperaturë, Vjellje, Dhembje të forta koke. Në qoftë se ndihma mjekësore nuk merret në kohën e duhur, i Sëmuri edhe mund të vdesë thjeshtë.

  Per diagnosen Meningjitit, Mjeku duhet të bëj Punkcion lumbal:
  me gjilpërë hyn në Shtyllën kurrizore dhe merr pakëz Lëng. Lëngu ekzaminohet nën Mikroskop, për prezencën e Qelbit dhe Baktereve që të shihet a ka aty Bakter dhe të caktohet lloji i Bakterit.


  Shkaktarët

  Infeksionet

  Shkaktues të Ndezjes së cipës së Trurit janë kryesisht Viruset:
  - Entero- dhe Coxsackie-viruset (të familjes Picornaviridae),
  - viruset Epstein-Barr dhe Herpes Simplex Tip 2 (Herpesviridae),
  - LCM, HIV (Retroviridae) etj.


  Bakteret mund të shkaktojnë Meningjitin.


  Tek foshnjat:

  - Entero-bakteret (p.sh Escherichia coli),
  - Grupi B i Streptokokëve,
  - Listeria monocytogenes;

  Tek Fëmijët deri në moshën 6 vjeçare:

  - Hameophilus influenazae,
  - Meningokokët (Neisseria meningitidis),
  - Pneumokokët (Streptococcus pneumoniae) ;


  Tek të rriturit:

  - Meningokokët,
  - Pneumokokët,
  - Kërpudhat dhe
  - Parazitët.


  Bakteret hyjnë në Organizëm kryesisht nëpërmjet të Hapësirës së Gojës, Laringut, Hundës, nëpërmjet të Veshit të mesëm ose Mushkërive, por edhe Frakturat e kafkës mundësojnë kalimin e Baktereve për në cipë të Trurit. Ato ngjiten nëpërmjet pikave në Ajër (p.sh. prej Teshtimës së të Sëmurit) e kështu favorizohet Infektimi me të në Ambiente me shumë Njerëz e të ajrosura keq (si Salla leximi me dritare te mbyllura, në kampe të Refugjatëve etj. etj.)

  Vërtetimi i Shkaktarit është shumë i rëndësishëm, pasi që Meningjiti nga Viruset ka një zhvillim më të butë të Sëmundjes dhe ka shumë rrallë pasoja të mëtutjeshme në krahasim me Meningjitin e shkaktuar nga Bakteret.


  Arsye tjera të Ndezjes

  - Tumoret: Leukemia, Limfomat, Tumoret e Trurit, Metastazat cerebrale

  - Sarkoidoza

  - Drogat : drogat e forta apo të lehta si kokaina, marihuana etj

  - Methotrexate (Amethopterin)

  - Helmimi me plumb (Pb)


  Terapia

  Pasojat dhe komplikimet

  Meningjiti i shkaktuar nga Bakteret nëse nuk shërohet me Terapi mund të dërgoj edhe deri në Vdekje, mirëpo edhe nën Terapi vdekshmëria është 5 % deri 30 %. Një ndër komplikimet është Sindroma Waterhouse-Friderichsen. Pasojat më të rënda të Meningjitit bakterial janë të Metat mendore dhe Vdekja.


  Falenderimt i takojn All-llahut xheleshanuhu
  Pergatitur nga Bukurmals
  Tewhid_5, Umarah and Qyteti Islam like this.
 2. Qyteti Islam

  Qyteti Islam

  i bashkuar:
  6 Gusht 2011
  Mesazhe:
  2,575
  Pëlqej të dhënat:
  7,804
  Poenat nga trofej:
  609
  Allahu te shperbleft me te mira per postimet, shume interesante ishte kjo ..
  Bukurmals, Tewhid_5 and Umarah like this.
 3. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,697
  Poenat nga trofej:
  609
  Gjithashtu All-llahu te shperblefte me te mira ... inshaAll-llah!

  Esselamu alejkum
  Nga Qyteti Islam dhe Umarah më pëlqej kjo.

Share This Page