Shenjat E Sëmundjeve Të Lëkurës

Temat në forum 'Mjekësi' Filluan nga Bukurmals, 7 Gusht 2011.

 1. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,938
  Pëlqej të dhënat:
  9,697
  Poenat nga trofej:
  609
  Shenjat e Sëmundjeve të Lëkurës

  Lëkura mund të sëmuret përmes shumë Mënyrave të ndryshme. Shkaqet e këtij Dëmtimi janë Ndryshimet e jashtme duke bër Ndryshime në Organet e brendshme, të cilat janë pasqyruar në Lëkurë. (Pasi që Sëmundjet e Lëkurës shpeshher janë të pashërueshme, megjithatë arrihet Suksesi, nëse Pacienti me Kohë ndërmerr Metodat për Shërim).

  Në Sëmundjet e ndryshme të Lëkurës, ekzistojnë disa Shenja të Sëmundjes (Effloreszenten), të cilat duhet vërejtur. Dallimi I Shenjave primare janë:

  1. Njollë (Macula), është Njollosje e Lëkurës.

  Në një vend (Macula) ka një ndryshim në ngjyrën e Lëkurës. Shkaku mund të jetë një ndryshim në Rrjedhjen e Gjakut, ndryshimi në përmbajtje pigment, depozitimi i substancave të ndryshme (p.sh., ngjyrë tatuazhi) apo një shkarkesë e Gjakut. Njollat të tilla si Njolla të Mëlçisë zakonisht janë pa Dhimbje.

  [​IMG]

  2. Nyje (Papula), i cili mund të jetë aq e vogël sa një majë e Gjilpërës apo i madh sa një Arrë psh. tek Ndezjet apo Lythat.

  [​IMG]

  3. Një e djegur (Urtica) është rritja e vëllimit në Dermis ose indin nënlëkuror me Odemë. Një e djegur zakonisht shfaqet vetëm për disa Orë. Ajo është fillimisht e bardhë, pastaj ne të kuqe, p.sh. pas kontaktit me Hithrat.

  4. Fluskat e vogla dhe të mëdha (Vesicula dhe Bulla), që janë të mbushura me Sekrecion (Lëng) për shembull, pas një Djegie të lehtë apo të nxehtë, ose vetëm nën Veshje e Guaskës.

  [​IMG]

  5. Puqurrat (Pustula) zakonisht shkaktohen nga Mikrobet. Një Puçërr me qelb është një Gropë e mbushur me qelb brenda ose nën veshje e Guaskës.

  [​IMG]

  6. Lëvoret e Lëkurës (Squama) formojnë Shumim mbi Lëkurë (Epidermë).

  [​IMG]

  7. Kore (Crusta) është një mbivendosje të sekrecioneve të thata. Kjo ndodh, për shembull, nëse një breshëri puçërr me qelb dhe than qelb të përmbajtura në sipërfaqe të Lëkurës.

  [​IMG]

  8. Çarje të Lëkurës (Riss, Rhagaden). Çarje apo thyerje janë Lotët e çarë-si në Lëkurë. Ata lindin kur Elasticiteti i Lëkurës është reduktuar dhe Lëkura është zgjeruar (thelluar).

  [​IMG]

  9. Ulqerat (Ulkus) që rezultojnë ndryshime të Lëkurës së përhershme, që janë të dukshme si Varra të hapura. Arrin thellë në Dermis dhe është gjithmonë duke u shkatërruar, bashkim I ashtuquajtur (Nekrozë), lidhur me Ind. Shpesh edhe formon edhe qelb. Ulcerat formojnë Dekubitus.

  [​IMG]

  10. Varra (Cicatrix) ndodhë kur një Defekt lëkurë është i mbuluar me ind lidhës, e cila smund të kthehet më siq ishte.

  [​IMG]

  Disa nga këto Shenja të Sëmundjeve të Lëkurës janë ndryshme dhe nuk janë të dukshme, megjithatë shkaktojnë Dhimbje të fortë si: (Kruarje, Djegie, Dhimbje).

  SHKAQET

  Shumë Njerëz kanë trashëgim Lëvoret ose Ekzema (Neurodermitis), mirëpo kjo mund të rritet edhe nga Shtresi ose Infeksione të tjera, gjithashtu mund të kthehet në rrjedhën e Sëmundjes nga një Infeksion bakterial ose Infeksion viral më keq. Për Sëmundjet e Lëkurës shumë nuk është njohur, në shumë Raste janë Shkak edhe çrregullimet e Sistemit imunitar ( ->Trupat e bardh dhe të kuq në Gjak).

  Mjekimi i Lëkurës bëhet çdoher tek Dermatologu...

  Falënderimet i takojnë Allahut xh.sh.
  Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals
  Nga Qyteti Islam dhe Umarah më pëlqej kjo.

Share This Page