Tensioni I Lart I Gjakut

Temat në forum 'Mjekësi' Filluan nga Bukurmals, 7 Gusht 2011.

 1. Bukurmals

  Bukurmals

  i bashkuar:
  7 Gusht 2011
  Mesazhe:
  3,941
  Pëlqej të dhënat:
  9,699
  Poenat nga trofej:
  609
  SHTYPJA E LART E GJAKUT

  Tensioni i Gjakut është Madhësia e Shtypjës së Gjakut, që i bënë Mureve të Arterieve -Enëve të Gjakut gjatë Qarkullimit të saj. Është normale që Tensioni i Gjakut të rritet gjatë stërvitjës, Stresit apo Ankthit. Mirëpo, nese Tensioni i Gjakut është konstant i lartë edhe gjatë Pushimit e quajmë Hypertension.

  SI MATET TENSIONI I GJAKUT ?

  Tensioni i Gjakut matet me nje Monitor e quajtur Sfingamometer. Rezultati paraqitet si dy Vlera p.sh si 120/80 mmgh (njeqind e njezet me tetedhjete).

  [​IMG]

  Vlera e parë – Shtypja sistolike e Gjakut është numri që tregon madhësin e shtypjës kur Zemra kontraktohet dhe lëviz Gjakun në Trup. Kjo është Shtypja maximale në Sistemin qarkullimit të Gjakut.
  Vlera e dytë - Shtypja diastolike e Gjakut është Shtypja në mesë të dy rrahjeve të Zemrës. Kjo është Shtypja minimale në Sistemin qarkullimit të Gjakut.
  Tensioni i lartë i Gjakut definohet atëhere, kur rregullisht Shtypja sistolike e Gjakut është mbi 140 dhe/ apo Shtypja diastolike e Gjakut është mbi 90mmHg.

  [​IMG]

  LLOJET E SHTYPJES SË LARTË -HIPERTENSIONIT

  1. Hipertensioni primar (esencial)

  95% të Njerzëve me Tension të lartë të Gjakut e kanë kete lloj Hipertensioni që quhet edhe Idiopatik. Kjo do të thote se nuk dihet Arsyeja, që e shkakton Hipertensionin. Edhe pse nuk dihet Shkaku i saj i vertet, mirepo ajo nderlidhet me këta Faktorë rreziku:

  • Pirjën e Duhanit
  • Historin familiare (nëse ndokush në Familjen e juaj të ngushtë ka patur Tensionin e lartë të Gjakut)
  • Mbipesha
  • Konzumimi i Alkoholit
  • Pa aktiviteti
  • Ushqimi që konzumohet

  2. Hipertensioni sekondar (dytësor)

  Rreth 1 ne 20 Njerëz me Hypertension e kanë Hipertensionin sekondar. Kjo do të thotë se Shkaqet e Tensionit të lartë të Gjakut dihet apo mund të nderlidhen me këto Sëmundje:

  • Sëmundjet e Veshkëve
  • Sëmundjet e Sistemit endokirin
  • Ngushtimi i Aortës (-Enës kryesore të Gjakut)
  • Medikamentet, ilaçet si p.sh Steroidet, Kontraceptivet
  • Shtatezania

  SYMPTOMET

  Shumica prej Njerëzve që kanë Hipertensionin nuk kanë asnjë Symptom. Njerëzit me Hipertension të rëndë mund të kene:

  • Dhembje koke
  • Dobësim, mjegullim të të Pamurit
  • Marrje mendësh
  • Humbje te Vetëdijes

  MJEKIMI

  • Ndalohet konzumimi i Alkoolit dhe Duhanit
  • Humbja e Peshës
  • Ushtrimi fizik
  • Ushqimi i shëndosh dhe Kufizimi i Kripës
  • Largimi ose Shmangia nga Situatat apo nga gjendjet stressive -ngarkesore.

  FALËNDERIMET I TAKOJNË VETËM ALLAHUT XH.SH. PËR CDO GJË!
  PËRGATITI: BUKURMALS
  Nga Qyteti Islam dhe Umarah më pëlqej kjo.

Share This Page